Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Imunitate mai buna prin culturism

/2010 articole/206-prevenire.jpg

   A fost recent publicat unul dintre cele mai interesante studii referitoare la beneficiile antrenamentelor cu greutati asupra sanatatii. Cercetatorii au urmarit un numar impresionant de 8.677 barbati cu varste cuprinse intre 20 si 82 de ani, pe perioada de 23 de ani, din 1980 pana in 2003. Studiul a fost facut la Cooper Aerobics Center din Dallas, fiind condus de o echipa de cercetatori de la Institutul Karolinska din Stockholm, Elvetia. Monitorizarea a urmarit cati dintre subiecti au dezvoltat forme de cancer sau au murit din aceasta cauza.
   Dintre subiectii testati, cei care au efectuat in mod regulat antrenamente cu greutati au avut cu 30-40% mai putine sanse sa moara de cancer. Cercetatorii au concluzionat faptul ca fiind puternic depasesti alti factori asociati cu cancerul, precum varsta, grasimea excesiva sau fumatul. Ei sugereaza ca minimum doua antrenamente de forta pe saptamana sunt suficiente pentru protectia impotriva cancerului.
   Se pune intrebarea acum: de ce mentinerea puterii unui individ produce o astfel de diferenta? Autorii studiului au sugerat mai multe posibile mecanisme. In primul rand, ridicarea de greutati moduleaza activitatea unor hormoni: ajuta la controlul metabolismului insulinei, iar excesul de insulina este legat de mai multe feluri de cancer. Prin antrenament, este crescuta cererea de glucoza din tesuturile musculare, independent de insulina. IGF-1 este un hormon anabolic care se „ingrijeste” de raspandirea mai multor tipuri de cancer, incluzand aici pe cel de san, de colon si de prostata. Cand ridicam greutati, ficatul creste productia unei proteine de legatura care este transportata in sange impreuna cu IGF-1. Cat timp IGF-1 este legat de aceasta proteina, nu poate interactiona cu tumorile, impiedicand raspandirea lor prin corp.
   Antrenamentul cu greutati reduce, de asemenea, inflamatiile, care sunt factori ascunsi ai cancerului. Alte mecanisme includ o modulare a hormonilor sexuali, sporirea mecanismelor de aparare a antioxidantilor, cresterea vigilentei sistemului imunitar la formarea incipienta a tumorilor.

Alexandru Bolborici
dupa Ironman

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 206 (3/2010)