Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Dieta Atkins

/2010 articole/206-atkins.jpg

Florin Uceanu
18 titluri de campion national

   Dieta dezvoltata in anii 80 de doctorul Atkins, considerata revolutionara, are in esenta o singura regula: reducerea drastica a carbohidratilor din alimentatia zilnica. In primele faze ale dietei se produce o pierdere in greutate destul de serioasa, intr-un timp scurt.
   In opinia mea, aceasta pierdere in greutate nu e consistenta, fiind mai mult o diminuare a lichidelor din organism si mai putin o pierdere de tesut adipos, dar daca e tinuta cu strictete un timp mai lung se obtine si o scadere a tesutului adipos.
   Datorita scaderii dramatice in greutate din prima faza, dieta a fost foarte populara inca de la inceputul lansarii ei. In timp, 20 de milioane de americani au folosit acest regim cu destul de mult succes pentru scaderea si controlul greutatii corporale, in ciuda impotrivirii multor doctori nutritionisti care au contestat-o in special pentru ca permite consumul multor grasimi animale. Vestea buna pentru gurmanzi este aceea ca aceasta dieta este foarte permisiva, smantana, baconul, untul, salamul, ouale fiind doar cateva exemple.
   In mod curios, in ciuda consumului mare de grasimi animale, colesterolul scade, presiunea arteriala scade si alti parametri scad. Doctorul Atkins a concluzionat ca, de fapt, carbohidratii sunt de vina pentru hipertensiune si colesterolul marit al multor persoane.

   Iata cele 4 faze ale dietei:
   Faza 1. Dureaza 14 zile si este probabil cea mai dificila parte. Eliminati carbohidratii cate putin, gradual, pana ajungeti la doar 20 g pe zi. Reduceti numarul feliilor de paine si dulciurile la minimum.
   Sunt permise: mezelurile (salam, sunca, crenvursti), carnea, ouale, branza (in cantitati mai mici), lactatele, pestele, cafeaua neindulcita, legumele.
   Sunt interzise: alunele, alcoolul, nucile, semintele de dovleac sau floarea-soarelui, cartofii sau alte legume bogate in amidon.
   Faza 2. Cantitatea de carbohidrati poate creste usor, cu cateva grame.
   Alimente permise sunt aceleasi ca la prima faza si in plus: nucile, alunele, semintele de floarea-soarelui si dovleac, alcoolul si cartofii albi, in cantitati foarte mici.
   Ar trebui sa scadeti in greutate saptamanal, treptat. Cand ati ajuns la greutatea dorita, atunci treceti la faza urmatoare.
   Faza 3. Se vor introduce cateva grame de carbohidrati in plus, dar urmariti zilnic greutatea corporala. Daca greutatea creste, atunci reveniti la faza 2. Introduceti alimente noi pentru a evita monotonia, dar evaluati zilnic impactul.
   Faza 4. Este cea de mentinere, ceva mai lejera, dar nu permite consumul crescut al carbohidratilor. Puteti manca fara griji carnati, salam, sunca, orice fel de carne, cantitati mici de branza, ulei, unt, oua prajite etc. si cantitati foarte mici de fructe, cartofi si aproape deloc paine, fainoase, orez.
   Unele studii facute in SUA au scos in evidenta faptul ca femeile care au urmat dieta Atkins au slabit de doua ori mai repede decat cele care au urmat alte programe.

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 206 (3/2010)