Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Asteptari mici? Esti mult mai capabil decat crezi!

/2010 articole/205-asteptari.jpg

   Esti probabil familiarizat cu maxima: „Prea multa stiinta poate fi un lucru periculos.” In mod normal, este benefic sa ai habar de unele realitati. Dar asta nu este in mod necesar adevarat, cand vine vorba de folosirea steroizilor in culturism.
   Cand am devenit implicat si dedicat total culturismului, la sfarsitul anilor 80, pur si simplu nu stiam, din fericire, ca multi culturisti, in particular amatorii de varf si cei profesionisti, foloseau steroizi pentru a obtine acel aspect cu masa musculara multa, dublata de o definire extrema. In mod cert, revistele din acea vreme nu discutau niciodata despre acest lucru, iar Internetul nu exista. Asa ca nu aveam idee cam cat puteam obtine in mod natural. Si, fara un genetic extraordinar, am reusit, in timp, sa construiesc o cantitate respectabila de masa musculara si chiar sa devin puternic la unele exercitii.
   Mai tarziu, am citit despre steroizi si reactiile lor, dar, la acel timp, eram deja constient ca se poate reusi atingerea unui nivel de dezvoltare musculara si fara ajutorul steroizilor. Dupa cativa ani, a aparut Internetul, iar lumea s-a schimbat.
   In prezent, orice incepator are la dispozitie informatii despre steroizi si folosirea lor. Brusc, asteptarile la nivelul natural pe care il poti atinge au scazut ajungandu-se la punctul in care se crede ca nu poti obtine mai nimic fara steroizi. Argumentele conform carora in trecut au existat atleti cu o forta si masa musculara mare, mult inainte de aparitia steroizilor, par sa nu mai aiba nicio valoare.
   Acum, este ceva comun cand auzi ca un tip a inceput sa foloseasca steroizi imediat cum a inceput antrenamentele si ca este convins ca orice incercare fara steroizi este in zadar. Urasc sa vad asta si nu doar din cauza ca o generatie intreaga de culturisti se bazeaza pe folosirea steroizilor, cu mul timp inainte de a vedea care e limita lor naturala. Nerabdarea care caracterizeaza societatea ultra rapida de astazi este alt factor, fara discutie. Mi se frange inima cand vad ca atat de multi incepatori nu isi acorda sansa sa vada de ce sunt intr-adevar capabili prin dedicare si munca. Cred ca majoritatea dintre ei vor fi socati cand afla cat de multa forta si marime pot dezvolta, in mod natural, mai ales cu informatia referitoare la alimentatie, suplimentatie si antrenament care exista acum.
   Din pacate, multi dintre ei nu vor sti niciodata. Parca creierul lor a fost setat sa gandeasca ca organismul uman este slab, incapabil de performante fara ajutorul agentilor farmaceutici. Daca as avea posibilitatea sa cer un singur lucru noii generatii, ar fi acela sa-si deschida mintea la posibilitatile propriului potential. Sunt capabili de mult mai mult decat ei cred!!!

Ron Harris,
dupa Ironman

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 205(2/2010)