Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Olympia 2010

/2010 competitii/2010-Olympia-00.jpg

Prof. Dr. C. Ionescu, Los Angeles

Mr. Olympia

   Desigur ca întrecerile pentru titlul suprem în culturism, Olympia, devin din ce in ce mai puternice cu fiecare an. În acelasi timp, organizatorii se întrec si ei în privinta showului. Aceasta a fost atmosfera generala din acest an: competitiva, foarte tare si spectaculoasa, organizare perfecta!
De remarcat ca, precum în fiecare an, toti câstigatorii titlului suprem din trecut au fost prezenti, 11 din 12 (exceptie facând doar Arnold, probabil retinut de programul sau încarcat) alaturi de Joe Weider care a împlinit de curind 90 de ani! Cu totii s-au aflat pe scena, la festivitatea de premiere.
   Jay Cutler, campionul curent a câstigat titlul suprem pentru a patra oara în ultimii 5 ani (o data clasat pe locul doi) ca sa nu numaram câte alte locuri 2 a luat înainte de primul sau titlu! Cea ce dovedeste ca disciplina noastra este un sport de lunga durata, multi ani de pregatire si competitie sunt necesari înainte de a concura cu success pentru titlul suprem. De asemenea, o alta concluzie este ca odata ajuns în vârful piramidei devine aproape o obligatie profesionala de a munci din greu pentru a-si pastra titlul.
   Decizia pentru locul I, dar si pentru celelalte, a fost foarte strânsa, ceea ce confirma comentariile mele din trecut din revista Culturism, în fiecare an de la apartia ei – finalistii la Mr. Olympia sunt într-o forma atât de mare, încât diferenta dintre ei este extrem de mica, si doar arbitrii cu multi ani de experienta pot decide. Spectatorul de rând decide doar prin preferintele sale, nu totdeauna bazate pe criterii clare si oficiale.
   Ca de obicei, cu luni de zile înaintea finalei, tot felul de speculatii au circulat. Multi au prevazut ca adevarata competitie pentru locul I va fi între Jay Cutler si Phil Heath. În final, a triumfat masa musculara a lui Jay în comparatie cu liniile clasice ale lui Phil. Culturistii profesionisti din zilele noaste arata mai degraba precum în caricaturile din anii 50, 60 si chiar 70. Iata ca “visul” aritistilor de acum 40-60 ani s-a îndeplinit!
   Locul 3 a revenit texanului Branch Warren, locul 2 anul trecut, întrecându-l pe Dexter Jackson, campionul de acum doi ani! De remarcat urcarea în clasament a lui Dennis Wolf si Ronny Rockel comparat cu anul trecut. Din nefericire, Kai Greene si Victor Martinez, vazuti de unii ca competitori de primele trei locuri, nu au intrat în premii sase! În rest, câteva nume cunoscute de câtiva ani: Toney Freeman, japonezul Yamagishi (locul 10!), Dennis James Troy Alves.
   Iata clasamentul final:
1. Jay Cutler
2. Phil Heath
3. Branch Warren
4. Dexter Jackson
5. Dennis Wolf
6. Ronny Rockel
7. Kai Greene
8. Victor Martinez
9. Toney Freeman
10. Hidetada Yamagishi
11. Dennis James
11. Johnnie Jackson
13. Marcus Haley
14. Roelly Winklaar
15. Troy Alves
16. Edward Nunn
17. Evgeny Mishin
18. Bill Willmore
18. Craig Richardson
18. Erik Frankhouser
18. Paco Bautista
18. Robert Piotrkowicz

Mr. Olympia 202

   Competitia reservata celor mai “usori” – sub 202 lbs (90 Kg), relativ noua, a revenit lui Kevin English, al II-lea titlu consecutiv! Au urmat David Henry, brazilianul Eduardo Correa, Jose Raymond, Jason Arntz si Jaroslav Horvath (Slovacia) în premii sase.
   Iata clasamentul complet:
   1. Kevin English
   2. David Henry
   3. Eduardo Correa
   4. Jose Raymond
   5. Jason Arntz
   6. Jaroslav Horvath
   7. Stan McQuay
   8. Tricky Jackson
   9. Mike Valentino
  10. Daryl Gee
  11. Roc Shabazz
  12. Bola Ojex
  13. Luc Molines
  14. Ahmad Ahmad
  15. Steve Namat

Ms. Olympia

   Una dintre cele mai vechi competitii profesioniste feminine, desi înfruntate de dificultati cu ani în urma, continua sa straluceasca în Las Vegas! An dupa an, Ms. Olympia îsi desemneaza campionale. Ca si în ultimii 5-6 ani, lupat pentru titlu suprem s-a dat între multipla campioana Iris Kyle si rivala ei Yaxeni Garcia (Venezuela). Iris a cucerit al 5-lea titlu (ultimelr patru consecutive), segventa întrerupta în 2005 de Yaxeni. Iris egaleaza astfel recordul lui Cory Everson si este înca în urma lui Lenda Murray care a acumulat 8 titluri supreme.
   Iata clasamentul complet:
   1. Iris Kyle
   2. Yaxeni Oriquen-Garcia
   3. Debi Laszewski
   4. Sheila Bleck
   5. Dayana Cadeau
   6. Heather Foster
   7. Cathy LeFrancois
   8. Tina Chandler
   9. Helen Bouchard
  10. Brigita Brezovac
  11. Zoa Linsey

Ms. Fitness Olympia

   Competitia pentru Ms. Fitness Olympia continua, ca în fiecare an, sa creasca în popularitate. Adela Garcia a cucerit relativ uaor al 4-lea sau titlu suprem, ceea ce egaleaza recordul lui lui Susan Curey. În rest, nume relativ noi, indicând poate o schimbare în generatii.
   Iata clasamentul complet:
   1.Adela Garcia
   2. Tanji Johnson
   3. Trish Warren
   4. Myriam Capes
   5. Oksana Grishina
   6. Bethany Wagner
   7. Tina Durkin
   8. Regiane Da Silva
   9. Nicole Duncan
  10. Camala Rodriguez
  11. Shannon Meteraud
  12. Kizzy Vaines
  12. Mia Finnegan
  14. Yenny Polanco

Figure Olympia

   Si competitia pentru  Figure Olympia creste în popularitate de la an la an. Dovada numarul crescut de competitoare în finala: 23 de concurente. Titlul suprem a revenit lui Erin Stern, primul sau titlu. Devana Medina cu trei titluri si Jenny Lenn cu doua titluri conduc clasamentul din toate timpurile.

Bikini Olympia

   Competitia de Bikini, prima editie, a aliniat 24 de competitoare Si a fost câstigata de Sonia Gonzales.

   În final, din nou de remarcat excelenta organizare a concursurilor pentru Olympia 2010, dar si dominatia totala a americanilor, prezenta altor natiuni, în special a europenilor, fiind modesta!