Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Vechi secret chinezesc

/2010 articole/204-vechi-secret-chinezesc.jpg

   Cercetatorii in nutritie cauta continuu suplimentul ideal pentru a spori raspunsul corpului la antrenament. De ani de zile, am putut observa cum unele suplimente au ramas si altele au disparut. Acum, ca si in trecut, noi studii stiintifice evidentiaza si reevalueaza ingrediente mai vechi, unele dintre ele chiar folosite inca din antichitate. ╚śi multe dintre acestea sunt prezentate ca lucrand in moduri care nu se stiau inainte. Un astfel de exemplu a fost gasit intr-un studiu recent care a examinat marirea performant ei fizice data de utilizarea de ginkgo biloba si rhodiola crenulata. Medicina traditionala chinezeasca a folosit aceste ierburi stravechi pentru proprietatile lor asupra memoriei si combaterea oboselii data de stresul mental.
   Intr-un studiu, publicat intr-un jurnal de medicina chinezeasca, cercetatorii au investigat efectele administrarii cu un supliment continand ginkgo biloba si rhadiola crenulata asupra rezistentei fizice, testosteronului si cortizolului. Pentru acest studiu, subiectii au luat fie doua capsule cu cele doua plante, fie un placebo, de doua ori pe zi (dimineata si seara dupa mese), pe parcursul a 7 saptamani. La inceputul studiului, inaintea suplimentarii, specialistii au evaluat puterea dezvoltata (cu ajutorul testului Wingate) si cantitatea maxima de oxigen inhalata (cu ajutorul testului Bruce Treadmill). De asemenea, ca indicatori ai oboselii antrenamentului, au masurat nivelul cortizolului si cel al testosteronului din sange. Aceste teste au fost refacute la sfarsitul studiului, dupa cele 7 saptamani.
   Rezultatele finale au aratat ca atat cantitatea maxima, cat si relativa de oxigen a crescut semnificativ, dar nu s-au notificat schimbari majore pentru puterea dezvoltata. Subiectii care au luat placebo au avut nivele mai mari de cortizol si mai mici de testosteron decat grupul caruia i s-a administrat ginkgo biloba si rhodiola crenulata care a avut nivele normale.
   Aparent, aceste ierburi stravechi par sa aiba si alte efecte pozitive, altele decat cele pentru creier. Pentru culturisti, in special pentru cei care tin regim, aceste substante par sa fie o optiune inteligenta pentru combaterea oboselii si scaderea nivelului cortizolului.

Alexandru Bolborici
dupa Muscle Mag

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 204(1/2010)