Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
L-carnitina, un supliment pentru toti

/2010 articole/204-L-carnitina-Fibrobar-Forte.jpg

Prof. Cristian Neagu

   A discuta, in urma cu 15 ani, despre un supliment pentru uzul sportivilor, ca ar avea rol in tratarea bolilor cardiace, parea o utopie. Dar iata ca rolul acestui supliment minune a fost demonstrat in ameliorarea unor afectiuni hepatice si renale, in SIDA, dar mai nou se pare ca joaca un rol important si in cresterea fertilitatii masculine.
   Situatia in care sportivii folosesc L-carnitina este pe fondul pierderii in greutate, in special din tesutul adipos. Insa iata ca rolul acestui aminoacid, cunoscut in special ca lipotropic, devine, in urma unor studii recente, un remediu in angina pectorala.
   „De regula, suplimentele amelioreaza modest toleranta la efort si semnele electrocardiografice de ischemie din timpul testului de efort. Exista insa si studii unde efectele au fost importante: un studiu a inclus 200 de pacienti cu angina stabila, care au primit, timp de 6 luni, 2 g/zi de L-carnitina, ceea ce a redus semnificativ incidenta contractiilor premature ventriculare de repaus si a ameliorat toleranta la efort. Intrun alt studiu foarte recent s-a administrat carnitina, timp de 3 luni, unor persoane cu angina cronica stabila. S-a ameliorat astfel semnificativ durata probelor de efort si s-a redus intervalul necesar de revenire la normal a modificarilor ST induse de efort, in comparatie cu placebo.” citat din: Dr. Corina Zugravu - Sef Lucrari, 31 iulie 2008
   Exista cateva studii care indica relatia administrarii de suplimente cu continut de carnitina cu scaderea colesterolului total si a trigliceridelor serice si cu cresterea fractiunii de HDL-colesterol. Astfel se ajunge ca rolul carnitinei in steatoza hepatica sa fie unul esential (mai ales in fazele incipiente de gr. 1 si 2).
   In acest moment se desfasoara studii in privinta utilizarii carnitinei in diabetul zaharat, pe care evident le vom face publice in revista atunci cand se vor finaliza.
   O circumstanta care necesita in mod direct suplimentarea cu carnitina apare la pacientii hemodializati/cu insuficienta renala terminala. Pe de-o parte, carnitina si precursorii ei sunt indepartati din fluxul sangvin in timpul dializei, pe de alta parte, rinichii afectati nu pot sintetiza carnitina, asa cum se intampla in mod normal. In consecinta, persoana hemodializata prezinta astenie, slabiciune musculara, dislipidemie, anemie refractara. Iata ca efectele benefice ale carnitinei se manifesta si in domeniul bolilor renale.
   ╚śi in infectia cu virusul imunodeficient ei umane (SIDA) pare sa fie utila carnitina. Administrarea acesteia a incetinit sau a oprit apoptoza limfocitelor T CD4. Intrun studiu recent, pacienti cu SIDA au asociat, la tratamentul antiretroviral, suplimente de Lcarnitina. In lotul de lucru, desi la 7 luni de la inceputul tratamentului nu erau mai multe limfocite T CD4 si nici un nivel mai redus de HIV, indicatorii apoptozei celulelor CD4 erau semnificativ mai redusi decat la lotul martor. In plus, administrarea de carnitina la pacientii care iau analogi nucleozidici pare a fi utila pentru a se evita instalarea neuropatiei periferice (efect colateral al antiviralelor).
   Un alt domeniu de utilizare a carnitinei este ameliorarea motilitat ii spermatozoizilor. Acesta poate fi un pas mare in istoria combaterii sterilitatii masculine. In mod obisnuit, carnitina este concentrata in epididim, exact in zona in care se dobandeste mobilitatea normala a celulelor germinale. Mai multe studii clinice au evidentiat utilitatea suplimentelor de carnitina in diverse situatii de motilitate spermatica redusa, in unele studii obtinandu-se chiar o ameliorare a fertilitatii. Studii clinice ample sunt insa necesare pentru a oferi date mai sigure cu privire la utilizarea carnitinei in astenozoospermie si infertilitatea masculina.
   Studii mai vechi au aratat ca administrarea carnitinei cu o ora inainte de proba atletica sau pe termen scurt, timp de 2-3 saptamani, s-a asociat cu cresterea aportului maximal de oxigen si cu diminuarea lactacidemiei. Exista si alte circumstante pentru care se experimenteaza utilitatea administrarii de carnitina, dar studiile nu au dus, deocamdata, la concluzii solide: boala Peyronie, socul (hemoragic, septic), sindromul de oboseala cronica, tulburarile de comportament alimentar (pentru ameliorarea asteniei musculare), evitarea steatozei hepatice la consumatorii cronici de alcool, sindromul Down, hipertiroidia. Exista dovezi limitate ca administrarea de carnitina ar reduce dezvoltarea cardiomiopatiei secundare tratamentului cu adriamicina.
   Sursele de carnitina, dietetice sau sub forma de suplimente, vin sa se alature sintezei endogene. Este de retinut ca sinteza endogena, alaturi de resorbtia renala deosebit de eficienta a carnitinei (peste 95%), evita carenta chiar si atunci cand aportul este extrem de redus.
   L-carnitina este continuta indeosebi in alimente de origine animala (lactate, carne, indiferent de origine, dar mai ales carnea rosie). Alte surse mai modeste ar fi nucile si semintele (de dovleac, floarea-soarelui, susan), leguminoasele (fasole, mazare, linte), untul de arahide, unele legume (anghinare, broccoli, usturoi, patrunjel), unele fructe (caise, banane), derivatele cerealiere (mai ales cele integrale, putand fi vorba de malai, mei, orz, orez nerafinat, faina de secara, faina de grau integrala) si unele produse „de granita”: polen, drojdie, guma de Caruba. Intr-o dieta mixta, un adult primeste aproximativ 20-200 mg/zi de carnitina. Un vegetarian insa va primi numai 1 mg.
   Carnitina ca supliment exista in urmatoarele forme:
   - carnitina pentru administrare iv – rar utilizata, exclusiv pentru tratamentul deficientelor primare si secundare;
   - carnitina pentru administrare orala – utilizabila atat in tratamentul deficientelor, cat si ca supliment nutritional (doza 500 - 2.000 mg/zi);
   - acetil-L-carnitina – este un supliment si aduce, alaturi de Lcarnitina, grupari acetil, utilizabile in sinteza acetilcolinei. Este folosita mai ales la persoanele cu Altzheimer sau cu alte tulburari de sistem nervos;
   - propionil-L-carnitina – este folosita mai ales in afectiuni cardio- vasculare centrale si periferice.
   Carenta poate fi indusa si de anumite preparate medicamentoase, cum ar fi: acidul valproic, analogii nucleozidici folositi in tratamentul SIDA (zidovudina, zalcitabina, didanozina, stavudina), antibioticele cu pivalat, unele citostatice (ifosfamida si cisplatina). Din cele spuse reiese ca Lcarnitina este un nutrient cu potential, util in anumite circumstant e sub forma de supliment, dar care in mod obisnuit este produs in cantitati suficiente in organism.
   Astfel utilitatea L-carnitinei este descoperita in mult mai multe domenii ale sanatatii, as merge pana acolo incat sa afirm ca nu s-a dorit aflarea acestor efecte benefice mai devreme, fiindca nu este vorba de un medicament, ci de un nutrient natural sub forma de supliment, care costa de zeci de ori mai putin decat medicamentele care combat bolile enumerate mai sus, ca sa nu mai spun si despre efectele secundare, care lipsesc total la L-carnitina.
   Am fost in situatia sa lupt cu o infectie puternica si mi-au fost administrate doze mari de antibiotic; am scapat, dupa multe tratamente, de infectie, dar m-am ales cu gastrita, candidoza, probleme hepatice. Faptul ca acest aminoacid este component obisnuit al corpului nostru si se gaseste in alimentatia normala, in cantitati mici, imi da incredere sa il iau fara sa ma tem ca voi suferi atatea efecte secundare, ca in cazul altor medicamente.

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 204(1/2010)