Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Este zerul pe primul loc?

/2010 articole/204-zerul.jpg

   Zerul ramane cea mai frecventa alegere, dintre proteine, pentru culturisti. Recent, cercetatorii au comparat raspunsul sintezei proteinei in muschi la ingerarea unei proteine rapide (zer hidrolizat si soia) si lente (caseina) in repaus si imediat dupa efectuarea unui exercitiu cu greutati.
   Trei grupuri de tineri sanatosi au efectuat un exercitiu pentru picioare, apoi au baut un shake continand 10 g de aminoacizi esentiali fie din zer hidrolizat, fie din caseina sau izolat din soia. In loc sa faca shake-urile egale ca si cantitate de proteine, cercetatorii au ales cantitatile astfel incat totalul de aminoacizi esentiali sa fie acelasi.
   Sinteza proteinei in muschi in timpul repausului a fost mai mare cand subiectii au primit proteina cu absorbtie rapida. Practic, la grupul cu zer a fost cu 93% mai mare decat la grupul cu caseina si cu 18% mai mare decat la cel cu soia.
   Un rezultat similar a fost observat dupa exercitiu: sinteza proteinei in muschi, la cei cu zer, a fost cu 122% mai mare fata de cei cu caseina si cu 31% mai mare decat la cei cu soia. Aceste rezultate au confirmat un alt studiu care urmarea suplimentarea cu proteina pe o perioada de 10 saptamani de antrenamente. Cercetatorii au comparat efectele izolatului din zer si ale caseinei asupra puterii, compozit iei corpului si glutaminei din plasma. Intr-un protocol dublu-orb, 13 barbati, practicanti de culturism la nivel de amatori, au suplimentat dieta lor normala fie cu izolat din zer, fie cu caseina, in doza de 1,5 g/kgcorp. Grupul cu zer a castigat mai multa masa musculara decat grupul cu caseina si a pierdut mai multa grasime. De asemenea, grupul cu zer a crescut semnificativ mai mult in forta fata de grupul cu caseina.
   Dar, uite care e intrebarea: de ce este o diferenta intre soia si zer, ambele fiind proteine cu absorbtie rapida, cand dozele au aceeasi cantitate de aminoacizi esentiali? Specialistii au sugerat ca diferenta este data de cantitatea mai mare de aminoacizi cu catena ramificata (BCAA) care, e cu 7% mai mare la zer, si de leucina, care este cu 28% mai mare. Asadar, leucina poate fi factorul cheie pentru maximalizarea sintezei proteice in muschi. Atunci, de ce sa nu adaugam BCAA si leucina la soia sau la caseina? Dar cine are timp pentru asa ceva?

Alexandru Bolborici
dupa Ironman

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 204(1/2010)