Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Vitamina D

/2010 articole/203_vitamina_D_1.jpg

   Nu ai nevoie de perceptii supranaturale ca sa realizezi ca iarna a început. Schimbarea anotimpurilor are efect asupra dietei (nu numai ce alimente se gasesc la supermarket sau la piata, dar si cât de mult manânci), asupra antrenamentului (mai putine sedinte afara de cardio), dar si asupra sanatatii tale.
   Vitamina D este cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”, deoarece corpul o sintetizeaza când este expus la soare. În timpul iernii, când este foarte putin soare, singura cale de a-ti asigura nivelul optim de vitamina D în corp este sa o iei din dieta si/sau suplimente, o tactica care este ceva mai complicata, de vreme ce vitamina D poate fi gasita în mod natural în putine alimente.
   Recomandarea ministerelor sanatatii indica aproximativ 400 UI (unitati internationale) zilnic pentru vitamina D, dar tot mai multe noi dovezi arata ca aceasta valoare este insuficienta. Cercetarile si studiile despre acest fapt vin asa de rapid încât chiar si multi doctori si nutritionisti îsi iau notite si, pe buna dreptate, trebuie. Nivele foarte scazute de vitamina D sunt asociate cu multiple probleme medicale, incluzând aici osteoporoza si dementa, ca sa numim câteva.
   Câteva noi studii au demonstrat legatura dintre nivelul vitaminei D si nivelul grasimii corporale. Un studiu, condus la Colegiul Medical din Georgia, a examinat 650 de tineri si a gasit ca aceia cu nivele mici de vitamina D au cea mai multa grasime corporala si abdominala. Într-un alt studiu recent, prezentat la a 95-a întâlnire a Societatii Endocrine de la Washington, au fost puse la o dieta, timp de 11 saptamâni, 38 de persoane, femei si barbati, supraponderale, masurându-li-se nivelul de vitamina D, înainte si dupa. Cei care au avut cea mai mare cantitate de vitamina D au pierdut cel mai mult din greutate, specialittii concluzionând ca suplimentarea dietei cu vitamina D poate fi un mod foarte usor pentru îmbunatatirea eficientei dietei. Cercetatorii din China, care au masurat cantitatea de vitamina D si alti indicatori metabolici (precum nivelul insulinei si al glucozei), pe mai mult de 3.000 de subiecti, au descoperit ca aceia care au avut cea mai mare cantitate de vitamina D au avut cea mai mica probabilitate la sindromul metabolic (care poate duce la diabet) si rezistenta la insulina. Cu cât ai mai putina rezistenta la insulina, cu atât corpul tau produce mai putina insulina si utilizeaza mai putina.
   Sa-ti controlezi greutatea nu este singura precautie. Vitamina D joaca, de asemenea, un rol important în îmbunatatirea marimii si fortei musculare. Pentru a beneficia de avantajele vitaminei D, ai grija sa-ti asiguri în jur de 1.000 UI zilnic de vitamina D3, numita si colecalciferol, cea mai benefica forma.
   Vitamina D este o vitamina liposolubila, ceea ce înseamna ca poate fi gasita numai în alimentele bogate în grasimi.

Aliment

Cantitate

Vit. D (UI)

Ulei din ficat de cod

14 g

1.360

Somon

100 g

360

Macrou

100 g

345

Ton conserva

85 g

200

Lapte cu vitamina D

o cana

98

Ou

1 întreg

20

Svaiter

28 g

12

Alexandru Bolborici
dupa Musclemag

 articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 203 (8/2009)