Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Interviu cu Laura Cupsa, campioana europeana absoluta

/2010 articole/201_Laura_Cupsa.jpg

   Rep.: – De când practici acest sport?
   Laura Cupsa: – Practic acest sport din 2007. La recomandarea unui prieten, am ajuns la sala antrenoarei mele, Monica Muresan, auzind despre dânsa ca este un antrenor de exceptie, care, alaturi de sotul ei Mircea, pune suflet în ceea ce face; ambii sunt niste oameni minunati. M-a atras dorinta de a avea un corp cât mai estetic si mai bine antrenat.
   – Cum pregatesti un concurs si ce rol are antrenorul tau în pregatire?
   – Pentru mine, antrenorii sunt cei mai importanti, îmi dau putere si forta pentru a ma pregati, ajutându-ma în acest fel sa trec peste perioada de pregatire cu moralul ridicat, stiind cine ma antreneaza, cu speranta ca „mâine” voi reusi sa-mi depasesc antrenorul. Este o perioada foarte grea, deoarece, pe lânga antrenamentele mult mai intense, trebuie sa includ în program si antrenamente aerobice de durata mai lunga, toate acestea incluzând si un regim alimentar specific pregatirii precompetitionale. Oboseala si suprasolicitarea uneori sunt dusmanii cei mai temuti, dar antrenorii mei ma sustin mereu si stiu sa ma faca sa depasesc momentele dificile.
   – Ce rol are aerobicul în antrenamentul tau?
   – Aerobicul îl includ pe toata perioada de pregatire, doar ca, înainte de competitie cu 2-3 luni, creste ca durata si intensitate, asta si în functie de forma pe care o am în momentul începerii pregatirii de concurs.
   – Cum te simti pe scena? Ai emotii?
   – Când stiu ca sunt pregatita, sunt sigura pe mine, ceea ce ma face sa urc pe scena încrezatoare.
   – La cine te gândesti în momentul când câstigi un concurs?
   – Primul meu gând se îndreapta catre Dumnezeu, caruia îi multumesc, al doilea gând, catre antrenorii mei, Monica si Mircea, cu satisfactia ca sunt multumiti si nu i-am dezamagit, si pe urma  catre parintii mei, carora le multumesc pentru geneticul pe care mi l-au daruit.
   – Care crezi ca sunt calitatile  care te-au ajutat la obtinerea titlului de Campioana Europeana Absoluta la junioare?
   – Forma sportiva pe care am reusit sa o obtin, precum si faptul ca am stiut sa scot în evidenta ceea ce am avut mai bun fata de celelalte concurente, alaturi de un program liber la care am muncit mult. Nici nu stiti cât s-a chinuit doamna Monica cu mine ca sa iasa acel program asa de bine pe scena, câte ore am lucrat si repetat, dar la final se pare ca a meritat!
   – Impresii dupa obtinerea titlului de Campioana Europeana Absoluta la junioare?
   – Satisfactia ca am reusit sa obtin acest titlu, dupa doar 3 ani de pregatire compensata însa cu experienta oamenilor de lânga mine, dar si dezamagirea fata de modul în care este apreciat acest titlu si în general sportivii care obtin asemenea rezultate de exceptie la noi.
   Oricum, pentru mine conteaza mai mult faptul ca am alaturi niste oameni de exceptie care au avut si au încredere în mine. Sunt pentru mine niste oameni speciali! Faptul ca nu i-am dezamagit conteaza mai mult decât orice lauda din partea unora sau altora.
   – Ce planuri de viitor ai, având în vedere ca esti atât de tânara?
   – Stiu de la antrenoarea mea ca a avea visuri mari duce la realizari mari! Asa ca, pe plan sportiv, îmi doresc titlul mondial absolut! Pe plan personal, dupa terminarea liceului, as dori sa urmez o facultate care sa ma reprezinte.

a consemnat
Prof. Cristian Neagu

 

articol aparut in revista Culturism&Fitness nr. 201 (6/2009)