Discuta cu prietenii tai pe forum click aici
Fiziologie/Anatomie, Antrenamente, Recuperare, Nutritie
Intreaba specialistul
Olympia 2014 - Campionii si-au pastrat titlurile

Dr. C. Ionescu, Los Angeles

A 50-a aniversare a competitiei pentru Mr. Olympia a fost spectaculoasa. Atat la preliminarii, dar mai ales la finala, toate biletele au fost vandute, chiar si cele mai scumpe, „VIP Pass”, la pret de peste 600 $. Dintre toate competitiile de Olympia, aceasta a fost de departe cea mai populara.
Desi lupta pentru titlul suprem a fost asteptata intre actualul campion, Phil Heath, si pretendentul principal la titlu din ultimii doi ani, Kai Greene, alti culturisti de mare valoare, ca Dexter Jackson, Shawn Rhoden si Dennis Wolf, au aratat sanse mari la preliminarii, multi crezand ca oricare dintre cei trei se poate „strecura” intre ei. Dar, cand momentul finalei a sosit, a fost clar ca lupta pentru titlul suprem va fi doar intre Phil si Kai.
Phil Heath s-a prezentat foarte striat, cu aspect estetic superior, cu exceptia abdomenului, nu foarte bine definit, aparand chiar si umflat in anumite pozitii. |n general, el a fost foarte bun, dar nu la maximum de forma, precum in trecut. Totusi, in finala, el s-a impus in fata lui Kai la o distanta foarte mica. Astfel, Phil a adunat 975,000 $ cu 4 titluri, comparativ cu Ronnie Coleman care a castigat 930,000 $, acumulati de la 8 titluri, intre 1998 si 2005. Deci, mai mult decat dublu!
Kai Greene s-a prezentat in cea mai buna conditie. Multi cred ca a fost cel mai striat dintre toti concurentii, chiar mai bun decat Phil, ca dovada, el cucerind cu usurinta premiul de preferinta a spectatorilor. Totusi, arbitrii l-au vazut compion din nou pe Phil, mai masiv, acumuland doar un punct mai mult decat Kai!
Shawn Rhoden a urcat un loc, dupa 4 anul trecut, destul de impresionant la cei 39 de ani, fiind la a patra participare. S-a prezentat masiv, cu definire buna, comparativ cu anii trecuti, cu siguranta, cea mai buna prezenta a sa; totusi, nu suficient sa treaca de primii doi. De remarcat ca el si Kai vor avea 40 de ani la anul, iar Phil „doar“ 35! Deci, s-ar putea ca dominatia lui Heath sa continue!
Dennis Wolf, care este in competitie apropiata cu Shawn Rodden in ultimii ani, fiecare schimband locurile la Olympia si Arnold Classic, s-a prezentat foarte masiv si definit, ca de obicei. Greu de spus de ce nu el s-a clasat pe locul 3?!
Dexter Jackson s-a prezentat cu faimoasa sa simetrie si forma, aproape fara egal. A fost a 15-a aparitie a sa la Mr. Olympia. El a castigat in 2008 si, pana in prezent, s-a clasat mereu in primii 6.
Branch Warren a reintrat in primii 6 dupa locul 9, anul trecut, prezentandu-se masiv si conditie generala foarte buna.
Iata rezultatele oficiale si sumele de bani incasate (17 concurenti):
1. Phil Heath (USA), 275,000 $
2. Kai Green (USA),130,000
3. Shawn Rhoden (USA), 90,000
4. Dennis Wolf (Germany), 55,000
5. Dexter Jackson (USA), 45,000
6. Branch Warren (USA), 35,000
7. Mamdouh Elssbiay (Egipt), 25,000
8. Victor Martinez (Rep. Dominicana), 20,000
9. Steve Kuclo (USA), 19,000
10. Juan Morel (USA), 16,000

Mr. Olympia 212 lbs

In absenta lui David Henry, James „Flex” Lewis s-a impus ca si anul trecut, desi cu destula concurenta din partea lui Eduardo Correa, care incearca sa obtina titlul suprem pentru a cincea oara. Dupa preliminarii, scorul a fost foarte apropiat intre cei doi. |n finala, „Flex” s-a impus prin conditia superioara si in special prin dezvoltarea superioara a spatelui. Correa a fost doar mai putin definit. Iata rezultate finale (14 concurenti):
1. Flex Lewis
2. Eduardo Correa
3. Jose Raymond
4. Hidetada Yamagishi
5. Baitollah Abbaspour
6. Aaron Clark

Ms. Olympia Figure

Categoria a fost surprinzator de competitiva. Fiecare competitoare s-a prezentat intr-o forma extraordinara.
Nicole Wilkins, castigatoarea, a fost intr-o forma absolut perfecta, foarte bine definita si proportionata. Forma sa a fost chiar mai buna decat anul trecut, cand multi au crezut ca a fost deja perfecta. Deci si-a dobandit din nou titlul suprem, devenind astfel campioana de Olympia Figure cu cele mai multe titluri din istoria competitiei.
Candice Keene s-a clasat a doua, desi forma si conditia sa au fost la fel de bune ca ale invingatoarei. A treia clasata a fost Candice Lewis, fiind cea mai buna clasare a sa pana acum, anul trecut fiind a noua. Pozitia a patra i-a revenit atletei Ann Titone, in urcare de pe locul 12 in anul precendent. Latorya Watts a fost nou-venita in acest grup select, obtinand cardul de profesionista in 2013, clasandu-se pe cinci. Ultimul loc din finala i-a revenit lui Gennifer Strobo, si ea in urcare de pe locul 8 de anul trecut. Au fost 19 concurente.
1. Nicole Wilkins
2. Candice Keene
3. Candice Lewis
4. Ann Titone
5. Latorya Watts
6. Gennifer Strobo

Ms. Olympia Bikini

Poate cea mai populara competitie, cea de bikini a fost la a cincea editie. Diferita de alte competitii la Olympia, aceasta a avut o campioana noua in fiecare an. De exemplu: Sonia Gonzales, in 2010, urmata de Nicole Naganni, Nathalia Melo si Ashley Kaltwasser, anul acesta.
Sonia nu s-a prezentat in acest an, concentrandu-se in noul sau rol, de mama. Nicole s-a concentrat pe educatia sa, iar Nathalia Melo, considerata cea mai buna Ms. Bikini de pana acum, nu s-a prezentat la start. Deci, a ramas doar Ashley Kaltwasser care si-a adjudecat titlul suprem.
Iata clasamentul (28 de concurente):
1. Ashley Kaltwasser
2. Yeshaira Robles
3. Stacey Alexander
4. India Paulino
5. Amanda Latona
6. Janet Layug

Ms. Olympia

Este cea mai veche competitie dupa Mr. Olympia. Iris Kyle este cea cu cele mai multe titluri de Olympia din istorie, feminin sau masculin, 10 - un record care probabil nu va fi batut niciodata. Iris a declarat ca aceasta a fost ultima ei participare si se va retrage. S-a prezentat ireprosabil, aratand fara niciun defect, aproape perfect. Partea superioara a corpului, in special spatele, a aratat detalii unice, de nevazut in trecut.
|n fata unei sali pline pana la refuz, Iris a spus: „Culturismul este un cadou, este o onoare si un privilegiu!“ Apoi, dupa lungi aplauze si ovatii, ea a continuat: „Desi ma voi retrage, voi continua sa fiu un ambasador pentru acest sport, pentru sanatate si fitness in general.“
Alina Popa, din nou pe locul secund, a prezentat balanta, simetrie si conditie generala aproape perfecta. Multi dintre cei prezenti au crezut ca Alina ar fi meritat titlul suprem. Retragerea lui Iris poate fi oportunitatea Alinei de a deveni noua campioana, in 2015.
Restul competitoarelor a fost fie ceva nou, fie familiar: Debi Laszewski ocupa locul trei, al doilea an la rand, in timp ce Yaxeni Oriquen-Garcia, de multi ani urmaritoarea principala a campioanei, a terminat pe locul 5. Nu e rau, tinand cont ca aceasta a fost a 17-a participare la Ms. Olympia si a 13-a oara clasata in primele 5, un adevarat record.
Relativ nou-venita, Alana Shipp s-a clasat a patra, dupa ce a devenit pro anul trecut si fiind in continuu progres. Ea a avut o conditie foarte buna, doar are nevoie de mai multa masa musculara daca vrea sa urce.
Iata clasamentul (13 concurente):
1. Iris Kyle (USA)
2. Alina Popa (Olanda)
3. Debi Laszewski (USA)
4. Alana Shipp (USA)
5.Yaxeni Oriquen-Garcia (Venezuela)
6. Anne Luise Freitas (USA)

Ms. Olympia Women Physique

O alta competitie de mare popularitate si succes! Toate concurentele s-au prezentat cu corpuri superbe, intr-adevar ca pentru cel mai bun Women's Physique! Castigatoare a fost brazilianca Juliana Malacarne. Ea a aratat un corp plin, balansat, forme feminine si conditie perfecta. Dupa concurs, vizibil emotionata, ea a declarat: „Am sosit in USA cu 7 ani in urma si 3,000 $, un card de profesionista si un vis. Azi, acel vis s-a indeplinit!”
|nca de la preliminarii, arbitrii au indicat clar ca lupta pentru titlul suprem se va da intre Juliana si ocupanta locului 2, Dana Linn Bailey. Amandoua au avut rutine electrizante, aratandu-si punctele forte si mai ales multa gratie!
Iata clasamentul (23 concurente):
1. Juliana Malacarne
2. Dana Linn Bailey
3. Tycie Coppett
4. Karina Nascimento
5. Sabrina Taylor
6. Mindi O'Brien

Mr. Olympia Men’s Phisique

Competitia masculina a fost cu mult mai putin populara decat cea feminina. Ce a aparut in neregula a fost faptul ca concurentii au purtat sorturi de plaja pana deasupra genunchiului, astfel acoperindu-le coapsele, deci ascunzand dezvoltarea musculara. Numarul competitorilor a fost mic, doar 5.
Iata clasamentul:
1. Jeremy Buendia
2. Sadik Hadzovic
3. Jason Poston
4. Matthew Acton
5. Steven Cook

Ms. Olympia Fitness

O alta competitie, in scadere de popularitate, desi rutinele individuale au aratat calitati atletice deosebite, pe langa cele de dezvoltare musculara si prezentare atragatoare, feminina.
Iata clasamentul (12 concurente):
1. Oksana Grishina
2. Regiane Da Silva
3. Tanji Johnson
4. Bethany Cisternino
5. Myriam Caper
6. Fiona Harris